Matthijs Glazenburg 

Studie

25 september, 2013 / by Matthijs Glazenburg

Op deze pagina vind je alle projecten die gerelateerd zijn aan mijn studie, zowel projecten als de Bachelor Bouwkunde als ook uit de Masterfase van de opleiding.

 

NVA Autismecongres – Wonen voor jongeren met ASS

13 november, 2015 | Studie

Vandaag mag ik mijn afstudeerproject presenteren op het Autismecongres georganiseerd door de NVA.

Bent u geïnteresseerd geraakt in het project en wilt u meer weten. Hier kunt u het gehele verslag lezen: Wonen voor jongeren met ASS

 

Groep1binnen

 

AutismeCongres 2015

12 juni, 2015 | Studie

Visualisatie Groepswonen Autisme

Vrijdag 13 november mag ik spreken op het AutismeCongres 2015! Ik zal daar vertellen waarom ik denk dat zorg voor jongeren met autisme anders kan en hoe hun groepswoning daarin een belangrijke rol speelt. Dat ga ik doen aan de hand van mijn afstudeerproject ‘Wonen voor jongeren met autisme – een ruimtelijke verkenning van het groepswonen’. Die dag krijg ik ook de Eervolle Vermelding voor de HannemiekePrijs uitgereikt.

Het congres, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Autisme, vindt plaats in het Beatrixtheater Utrecht. Die dag zijn er tal van sprekers, meer info vind je hier:

http://autisme.nl/agenda/evenementen/nva-autismecongres-2015.aspx

Wil je meer lezen over mijn afstudeerproject, kijk dan hier

Afstudeerproject krijgt eervolle vermelding HanneMiekeprijs

24 november, 2014 | Studie

Visualisatie ontwerp afstudeerproject Eervolle vermelding HanneMiekeprijs

‘De jury hoopt dat het komt tot daadwerkelijke implementatie en evaluatie.’ Daarmee sluit de jury van de HanneMiekeprijs 2014 haar rapport wat betreft de eervolle vermelding die ik ontvangst mag nemen voor mijn afstudeerproject ‘Wonen voor jongeren met ASS, een ruimtelijke verkenning van het groepswonen’.

Deze scriptieprijs wordt beschikbaar gesteld door Jan Schäffer, oprichter van het HanneMiekefonds, ter nagedachtenis aan zijn dochter Hanneke en haar grootmoeder Mieke Schäffer-de Gardeijn. De prijs wordt uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).

Verder schrijft de jury het volgende: Vanwege de bijzonder bouwkundige invalshoek, het te verwachten profijt van een op hun gefaseerde behoeften en mogelijkheden afgestemde woonomgeving voor mensen met een ASS en de verfrissende wijze van presenteren, kennen wij de eervolle vermelding toe aan de scriptie ‘Wonen voor jongeren met ASS, een ruimtelijke verkenning van het groepswonen’

16-04-15; De Eervolle Vermelding zal naar alle waarschijnlijkheid 13 november 2015 worden uitgereikt tijdens het jaarlijkse NVA Autismecongres, waar ik dan ook een korte presentatie zal geven over het ontwerp

Meer informatie over het concept en het ontwerp vindt je hier.

Meer informatie over de HanneMiekeprijs vindt je hier.

Wonen voor jongeren met autisme

29 augustus, 2014 | Studie

Donderdag 28 augustus ben ik afgestudeerd met mijn ontwerp voor een woonomgeving waar jongeren met autisme zich kunnen ontwikkelen naar zelfstandig wonen. Het project is beoordeeld met een 8 en er was veel waardering voor de manier waarop het ontwerp aansluit op de behoefte van de doelgroep. Hieronder lees je de samenvatting van het boek dat ik heb gemaakt en een selectie van de afbeeldingen die daarin zitten. Voor meer info over het concept kun je hier terecht.

lees meer »

2e prijs BAI prijsvraag ‘Laat de Heus vonken’

29 juni, 2014 | Studie, Werk

Vrijdag 27 juni werd de uitslag bekendgemaakt van de prijsvraag ‘Laat de Heus vonken’ voor Fabrieksterrein de Heus in Den Bosch, uitgeschreven door de het Bosch Architectuur Initiatief. Het ontwerp dat wij (Folkert Hofstra, Lars Rutten, Fabian Vos en ik) hebben ingezonden, werd door de jury beloond met een tweede prijs. De jury bestond uit Kirsti Pol (De Conceptenbouwers), Renske van der Stoep (MVRDV) en Arie Voorburg (Arcadis).

 

Maquette laat de heus vonken

lees meer »

24UP

3 april, 2014 | Studie

24UP 2014 - Groeifase1 De Heus

Dinsdag 1 en woensdag 2 april deden wij mee aan de 24-uurs ontwerpwedstrijd 24UP van onze studievereniging CHEOPS. Samen met medestudenten Folkert Hofstra, Lars Rutten en Fabian Vos hebben wij de eervolle vermelding in ontvangst mogen nemen voor ons ontwerp. De wedstrijd, waarbij opdracht en locatie geheim zijn tot het evenement start, stond in het teken van veevoederfabriek De Heus in Den Bosch.

lees meer »

Graduation: Schetsontwerp

3 april, 2014 | Studie

plattegrond schetsontwerp woongroep 1 & 2

Vanaf afgelopen januari ben ik bezig met mijn eigen deel van het afstudeertraject. Ik ben een groepswoning aan het ontwerpen voor jongeren met autisme, een plek waar zij zich kunnen ontwikkelen richting zelfstandigheid, waar dat in de thuissituatie niet lukt. Vanuit de resultaten van het groepsonderzoek probeer ik een groepswoning te creëren waarin plek is voor  het individu, bovendien is de beleving van de omgeving nog meer een uitdaging vanwege de specifieke eisen die worden gesteld aan een woonomgeving voor bewoners met autisme. Na een eerste onderzoeksfase en de conceptvorming ben ik nu hard aan het werk met het schetsontwerp van de verschillende woongroepen. Binnen drie maanden zal er een definitief ontwerp klaar zijn wat ik, als alles goed gaat, eind augustus zal presenteren.

lees meer »

Graduation: Sense and Care

3 februari, 2014 | Studie

Sinds afgelopen september heb ik gewerkt aan het voortraject van het afstuderen. In groepsverband hebben wij een studie verricht naar de beleving van architectuur in de zorg. Resultaat van het onderzoek zal een publicatie zijn, deze nadert zijn voltooiing en zal zeer binnenkort gepubliceerd worden. De publicatie moet als een handboek de partijen die betrokken zijn bij architectuur in de zorg bewust maken van allerlei aspecten waarmee zij rekening zouden kunnen houden om de omgeving beter te laten aansluiten bij de behoeften van de patiënt.  Een verbeterde omgeving zal positief effect hebben op de benodigde zorg en kan hiermee bijvoorbeeld medicijnverbruik verminderen en levensduur verlengen. Het onderzoek heeft zich gefocust op zorg voor patiënten met psychische ziekten of aandoeningen en de ouderenzorg in hoofdzakelijk Nederland.

lees meer »

Philosophy in Architecture

18 september, 2013 | Studie

Voor Philosophy in Architecture heb ik een essay geschreven over de Architect als Auteur.

Wat maakt een architect tot een auteur en wat maakt het dat hij/zij dat misschien niet is. De architect is een andere auteur dan een schrijver die een boek schrijft. Aan de hand van het boek ‘architecture and authorship’, dat een verzameling van essays is, wil ik hierover een visie vormen. Is de architect de auteur van een gebouw of van de representatie daarvan in de vorm van tekeningen?
Een gebouw wordt toegekend aan de architect, maar hij is niet meer die autoritaire ontwerper zoals hij dat vroeger was, het ontwerpproces wordt complexer en steeds meer partijen spelen een rol bij het tot stand komen van een ontwerp?

Dit zijn onder andere vragen waarop ik antwoorden zoek in het essay.

MGlazenburg-De-Architect-als-Auteur

Vormstudie – De Zaagsnede

3 september, 2013 | Studie

Met het vak vormstudie zijn we bezig geweest met de tectoniek. In het eerste deel van het vak werden wij steeds uitgedaagd om bepaalde contrasten,verschillen of bepaalde kenmerken uit te beelden in de objecten die wij moesten maken. Na het experimentele eerste deel werd je geacht zelf een onderwerp te zoeken voor een eindproduct. Aan de hand van: ‘Eerst doen – dan denken’ raakte ik geïnspireerd in de zaagsnede gemaakt in hardhout. Aan de hand van een aantal zelf gestelde kenmerken heb ik een reeks vervaardigd waarin de aantrekkingskracht van die zaagsnede uiteengerafeld word.

Print

lees meer »

Production & Parts – Part2

18 juli, 2013 | Studie

Voor het tweede deel van Production & Parts – Architectural Engineering werd van ons verwacht individueel verder te gaan met het detail dat we hebben gebouwd in het eerste deel van het vak. Met het detail moesten we een extra werkplaats ontwerpen voor ons faculteitsgebouw, het maken van de 1:1 details kost zoveel ruimte dat daarvoor eigenlijk een aparte ruimte moest zijn. Ik ben dicht bij het originele detail gebleven en heb dat toegepast in het ontwerp.

 5 1

lees meer »

Architectuur theorie 2

29 juni, 2013 | Studie

Voor het vak architectuur theorie 2 hebben we aan de hand van het boek Theorizing a New Agenda for Architecture: An Anthology of Architectural Theory 1965 – 1995 van Kate Nesbitt verschillende essay’s gelezen en geanalyseerd. Uiteindelijk werd er individueel een essay gekozen om met het betreffende onderwerp zelf een essay te gaan schrijven. Dit resulteerde bij mij in het volgende essay:

Het Kritisch Regionalisme in het werk van Álvaro Siza
In het perspectief van A. Tzonis & L. Lefaivre

Het-Kritisch-Regionalism-in-het-werk-van-Álvaro-Siza-MGlazenburg

Álvaro Siza - Kritisch Regionalisme

M2 – Iconen van Brabant

3 januari, 2013 | Studie

 Schacht9EE

lees meer »

M1 – Reimagining Tall

3 augustus, 2012 | Studie

overkant2E 

Een internationale studenten-prijsvraag, waarbij het aan de student was een toekomst scenario te schetsen en aan de hand van die casus een oplossing te bedenken in de vorm van hoogbouw. De locatie was een vrije keuze, zolang deze zich maar bevond in een stedelijke omgeving.Het concept dat ik uiteindelijk heb uitgewerkt is dat van een hoogbouw waarin voornamelijk gewoond wordt, maar waar ook ruimte word aangeboden om op een efficiënte wijze thuis te werken. Denk aan geschikte werkplekken, vergaderruimte voor bezoek, ondersteunende automatisering, etc.

lees meer »

Production & Parts – Part1

18 juli, 2012 | Studie

Het eerste deel van het vak Production & Parts – Architectural Engineering bestond uit het vervaardigen van een maquette op werkelijke schaal (1:1) van een detail naar keuze, waarbij het belangrijk was het detail te doorgronden en begrijpen hoe het gekozen detail was opgebouwd. Door de bestaande bouwknoop na te maken werd het verband gelegd tussen het ontwerpen en maken van een gebouw. Het daadwerkelijk opbouwen van het detail zorgde ervoor het detail 100% te kunnen begrijpen, om er daarna ook kritisch naar te kunnen kijken.

SONY DSC

lees meer »

24UP

6 april, 2012 | Studie

Samen met drie medestudenten hebben wij deelgenomen aan de 24uurs-ontwerpwedstrijd 24UP, georganiseerd door onze studievereniging Cheops. De ontwerpwedstrijd behelst een ontwerpopgave uit de praktijk vaak aangeboden door een overheidsinstantie. De locatie en verdere info van de opdracht is tot de briefing strikt geheim, vanaf dat moment heb je met je groepje 24 uur de tijd een ontwerp op te zetten. Vlakbij de locatie zijn wij bezig geweest met de herbestemming van de Grasso fabriek en de stedebouwkundige context daarvan.

Situatie2

lees meer »

Stage – Hooper Architects

21 februari, 2012 | Studie, Werk

In de periode Augustus 2011 tot en met Januari 2012 heb ik stage gelopen bij Hooper Architects te Oosterhout. Gedurende de stage ben ik betrokken geweest bij verschillende projecten en heb ik allerlei verschillende werkzaamheden mogen verrichten.logo HA3

lees meer »

Wadsuite

24 februari, 2009 | Studie

In het eerste jaar van de studie hebben we een zeehuisje mogen ontwerpen voor pas getrouwde stelletjes. Het project heette de Wadsuite, de gebruikers moesten het object zelf op kunnen bouwen en er moesten voldoende faciliteiten zijn om er te kunnen overnachten. Voor mij was het van belang dat het ontwerp altijd toegankelijk zou zijn, of het nou eb of vloed zou zijn, ik wilde niet dat de gebruiker zich opgesloten zou voelen op een ‘man made’ eilandje. Vandaar dus de helling-achtige opbouw van het object.

WadsuiteE

lees meer »

« Page 1 »