Matthijs Glazenburg 

2e prijs BAI prijsvraag ‘Laat de Heus vonken’

29 juni, 2014

Vrijdag 27 juni werd de uitslag bekendgemaakt van de prijsvraag ‘Laat de Heus vonken’ voor Fabrieksterrein de Heus in Den Bosch, uitgeschreven door de het Bosch Architectuur Initiatief. Het ontwerp dat wij (Folkert Hofstra, Lars Rutten, Fabian Vos en ik) hebben ingezonden, werd door de jury beloond met een tweede prijs. De jury bestond uit Kirsti Pol (De Conceptenbouwers), Renske van der Stoep (MVRDV) en Arie Voorburg (Arcadis).

 

Maquette laat de heus vonken

Jury rapport:

“Bij dit ontwerp is uitgegaan van een bestaand gebouw dat is getransformeerd. De maquette is prachtig. Je kunt je voorstellen dat het er in de toekomst zo uit kan gaan zien. Mooi is dat gewoon het onderste deel van de schil van het gebouw wordt weggehaald en je daarmee een ruimte creëert, waarin ineens van alles mogelijk is. Weliswaar wordt de kade deels drijvende gemaakt, maar op een sobere manier.”

 

Maquette Laat de Heus vonken

Om nieuw leven in de Heus te blazen, is één van de gebouw delen getransformeerd tot hotspot. Een plek waar bekendheid en enthousiasme gecreëerd wordt; een plek die zorgt voor de spin-off van het hele gebied.

Deze plek rondom het silogebouw wordt door middel van kleine ingrepen opgeknapt tot een multifunctioneel meubel aan het water. Dit meubel neemt verschillende vormen aan, denk aan een buitenbar, een buitentheater of een bioscoop, een plek waar culturele festiviteiten ervoor zullen zorgen dat De Heus ontkiemt.

Om het fabrieksdeel te transformeren tot dit meubel, wordt het aangrenzende gebouwdeel gesloopt. De metselwerk plint wordt verwijderd, waardoor een overdekte buitenruimte ontstaat. Vervolgens wordt het gebouw uitgehold, waardoor plaats vrij komt voor verschillende installaties. Door te starten met deze kleine ingreep, blijft de eerste investering beperkt. De vrachtkraan wordt, net als het gebouw in een accentkleur geverfd, om de iconische waarde te versterken en zichtbaarheid te vergroten.

visualisatie laat de Heus vonken

Het juryrapport vind je in de catalogus, of kijk op de website van BAI.

 

Comments are closed.