Matthijs Glazenburg 

Woonboerderij Elshout (update)

1 juni, 2015

Na bijna drie jaar is het ontwerp van deze woonboerderij inmiddels zo goed als klaar. De buitenkant van het ontwerp heeft een aardige sprong gemaakt en is inmiddels ver gevorderd. De indeling van het ontwerp ligt al langere tijd zo goed als klaar. Binnenkort zal het ontwerp klaar zijn, nu vast een kleine update.

Het volume van het bestaande gebouw blijft nagenoeg gelijk, maar de boerderij wordt volledig gerenoveerd om te kunnen voldoen aan de eisen van nu. Het woonvolume zal door de verbouwing verdubbelen. De verdieping in de voorkant van het huis is inmiddels al verbouwd. Het achterste gedeelte van het gebouw zal vanwege de bouwkundige toestand volledig opnieuw gebouwd worden. Het huis is zo ontworpen dat de bewoners, met een groeiend gezin, straks alle ruimte hebben om hopelijk met veel genoegen te leven in deze ruime woonboerderij. Tussen het voor en achterhuis zit een hal over de gehele breedte van de woonboerderij. De hal verbindt de begane grond met de verdieping. Helemaal voorin het voorhuis is een studeerkamer. Tussen de studeerkamer en de hal is een ruime woonkeuken met plaats voor een hele grote eettafel. Achterin het huis, grenzend aan de tuin op het zuiden ligt de woonkamer. Tussen de woonkamer en de hal bevinden zich alle ondersteunende ruimtes; toilet, badkamer, was/berging en meterkast. Boven in het voorhuis zijn inmiddels drie ruime slaapkamers gerealiseerd met een riante overloop waar plaats is voor een speel- of hobbyhoek. Achter in het huis op de verdieping komt een grote badkamer, een berging en de masterbedroom aan de achtergevel met inloopkast.

cropped-IMG_20121014_115747.jpg

Niet alleen intern zal er veel veranderen, ook het uiterlijk van de woonboerderij wordt drastisch verbeterd. De bestaande bouw kreeg een renovatie in de jaren 60 en verloor daarmee veel karakteristiek als boerderij. Het ontwerp probeert de uitstraling meer terug te brengen naar die van een oorspronkelijke kortgevelboerderij zoals die veel in deze omgeving te vinden zijn, maar wordt ook in een wat moderner jasje gestoken. Het voorhuis krijgt een meer authentieke landelijke uitstraling met meer detail. De achterkant is wat grover, strakker ook, en refereert aan de voormalige schuur die aan het woonhuis zat, maar is qua materialisatie meer zoals ook terug te vinden in de archetype van de kortgevelboerderij, voorzien van gepotdekselde planken. De hal knipt niet alleen binnen de woning op in twee delen, maar doet dit ook buiten. Zonder het vierkante volume al te veel aan te passen gaan door deze onderbreking de twee verschillende delen goed samen.

 

 

Comments are closed.